Järna under graviditeten

Under graviditeten ökar behovet av järn avsevärt, eftersom det går åt mycket järn för både fostrets och moderns behov, och järn spelar en viktig roll för att göra en ny liten människa.

 

Nyheter

25-7-2023
Dina järnnivåer har betydande krav, och även en av sju kvinnor utvecklar järnbristanemi under graviditeten.

Varför är det viktigt att beakta järnnivåerna under graviditeten?


Dina järnnivåer har betydande krav, och även en av sju kvinnor utvecklar järnbristanemi under graviditeten.

Betydelsen av Järn Under Graviditeten

Under graviditeten ökar behovet av järn betydligt, eftersom järn används omfattande både för fostrets och moderns behov. Järn spelar en avgörande roll i skapandet av en ny liten människa. Din kropp behöver extra järn för att skapa nya organ, stödja moderkakan och förbereda sig för förlossningen och amningen. Järn stöder också barns normala kognitiva utveckling och celluppdelning.

Varför förlorar vi mer järn under graviditeten?

Mängden cirkulerande blod ökar med cirka 40% under graviditeten. Mängden plasman i blodet ökar mer än antalet röda blodkroppar, vilket leder till blodförtunning. Ökad produktion av röda blodkroppar kräver järn, som särskilt används sent under graviditeten för fostrets produktion av röda blodkroppar.

Symtom på Järnbrist och Graviditet

Flera symtom på järnbrist är också typiska graviditetssymtom. Dessutom kan det finnas andra tröttsamma faktorer i en blivande mammas liv förutom järnbrist. Om symtomen börjar störa din dagliga tillvaro och ingen annan orsak kan hittas är det lämpligt att diskutera med en läkare.

BlueIrons Produkter för Livets Viktigaste Stunder

Våra produkter är säkra under graviditet och amning. Dessutom är BlueIrons produkter snälla mot magen, så du kan undvika vanliga symtom som magkramper, smärta och diarré. Vi rekommenderar att du diskuterar med din mödravårdscentral eller läkare innan du börjar med ett järntillskott.