ATHLETER BÖR ÖVERVAKA SINA JÄRNDEPÅER

Järnbrist kan påverka en professionell idrottsutövares eller en hobbyutövares prestation och uthållighet. n.

Nyheter

23-9-2023
Järnbrist kan påverka en professionell idrottsutövares eller en hobbyutövares prestation och uthållighet. Därför är det viktigt att hålla koll på sina järndepåer om du lider av symtom på järnbrist.

Athleter bör övervaka sina järndepåer

Järnbrist kan påverka en professionell idrottsutövares eller en hobbyutövares prestation och uthållighet. Därför är det viktigt att hålla koll på sina järndepåer om du lider av symtom på järnbrist.

Observera dessa varningssignaler för järnbrist

De vanligaste varningssignalerna för järnbrist inkluderar följande symptom:

• Konstant trötthet
• Svaghet
• Huvudvärk
• Sköra naglar, håravfall och blek hud
• Yrsel
• Kortness i andningen
• Återkommande förkylningar
• Svårighet att koncentrera sig
• Kalla händer och fötter

Varför förlorar man järn vid träning?

Vi idrottare - både professionella och hobbyutövare - behöver järn eftersom vi förlorar det genom svettning och fysisk belastning på cellerna. Vid träning behövs järnet inte bara för en god hemoglobinnivå, utan också för cellernas energimetabolism. Detta kan störas vid järnbrist, och därför sker ingen utveckling.

Alla idrottare kan vara benägna för järnbrist

Alla idrottare kan vara benägna för järnbrist, men särskilt kvinnor lider av detta oftare än män. Kvinnor förlorar mycket blod under menstruationen, och detta i sig gör dem mottagliga för järnbrist. Risken ökar särskilt för kvinnor med riklig menstruation. Dock finns risken för järnbrist hos alla idrottare, eftersom idrottare har en högre järnbehov än genomsnittet. Intensiv och tung träning ökar behovet av järn på grund av ökad mängd blodkärl, röda blodkroppar och hemoglobin.

När bör idrottaren överväga tillskott av järn?

Järn är en mycket viktig mineral för idrottarens prestanda och spelar en avgörande roll i syretransporten i kroppen. Om dina egna järnnivåer är låga, räcker inte bara kosten alltid för att höja dem. Järntillskott kan tillhandahålla mängder som inte kan erhållas från kosten. BlueIrons produkter stöder idrottare när extra järn behövs. Våra produkter är lätta att ta med sig även i en aktiv livsstil och passar enkelt in i din egen kost.