URHEILIJOIDEN ON HYVÄ TARKKAILLA OMIA  RAUTAVARASTOJAAN

Raudanpuute voi vaikuttaa ammattiurheilijan tai harrastajan suoritukseen ja jaksamiseen.

Uutiset

23-9-2023
Raudanpuute voi vaikuttaa ammattiurheilijan tai harrastajan suoritukseen ja jaksamiseen. Tämän vuoksi omia rautavarastojaan kannattaa pitää silmällä, mikäli kärsit raudanpuutteen oireista.

Urheilijoiden on hyvä tarkkailla omia rautavarastojaan

Raudanpuute voi vaikuttaa ammattiurheilijan tai harrastajan suoritukseen ja jaksamiseen. Tämän vuoksi omia rautavarastojaan kannattaa pitää silmällä, mikäli kärsit raudanpuutteen oireista.

Huomioi nämä raudanpuutteen varoitusmerkit

Raudanpuutteen tyypillisimpiä varoitusmerkkejä ovat muun muassa seuraavat oireet:

• Jatkuva väsymys
• Heikkous
• Päänsärky
• Hauraat kynnet, hiusten lähtö ja kalpea iho
• Huimaus
• Hengenahdistus
• Toistuvat vilustumiset
• Kyvyttömyys keskittyä
• Kylmät kädet ja jalat

Miksi urheillessa menetetään rautaa?

Kaikki me urheilijat – ammattilaiset ja harrastajat tarvitsemme rautaa, sillä menetämme sitä hikoillessa ja solujen fyysisen rasituksen kautta. Urheillessa ei rautaa tarvita vain hyvään hemoglobiinitasoon, vaan myös solujen energia-aineenvaihduntaan, joka voi häiriytyä raudanpuutteessa ja näin kehitystä ei tapahdukaan.

Kaikki urheilijat voivat olla alttiita raudanpuutteelle

Kaikki urheilijat voivat olla alttiita raudanpuutteelle, mutta erityisesti naisia kärsivät tästä miehiä herkemmin. Naiset menettävät kuukautisten aikana paljon verta ja jo tämä yksinään tekee heistä alttiita raudanpuutokselle. Eteenkin runsaista kuukautisista kärsivillä naisilla riski kasvaa. Kuitenkin kaikilla urheilijoilla riski raudanpuutteeseen, sillä urheilijan raudantarve on normaalia korkeampi. Runsas ja raskas treenaaminen lisää raudantarvetta verisuonten, punasolujen massan ja hemoglobiinin lisääntymisen vuoksi.

Milloin urheilijan kannattaa harkita lisärautaa?

Rauta on hyvin keskeinen kivennäisaine urheilijan suorituskyvyn kannalta ja tällä onkin olennainen rooli hapenkuljetuksessa elimistössä. Mikäli omat rautatasot ovat matalat, ei pelkkä ravinto aina yllä tasojen nostamiseen. Rautavalmisteista on mahdollista saada määriä, joita ei pysty saamaan ruokavaliosta. BlueIronin tuotteet ovat urheilijoiden tukena aikoina, kun lisäraudalle on tarve. Tuotteemme kulkevat helposti mukana aktiivisessakin elämäntyylissä ja menevät helposti oman ruokavalion seassa.